V Drienici štartujú šachové Majstrovstvá Slovenska

05.08.2020 Sabinov

Drienica 5. augusta (TASR) – V štartovej listine uzavretého GM turnaja v rámci MSR v šachu v Drienici (7.-15. augusta) figurujú traja veľmajstri a piati hráči s titulom medzinárodného majstra, medzi nimi aj obhajca vlaňajšieho prvenstva Štefan Mazúr. Člen oddielu Liptovská šachová škola je s elo ratingom 2449 až piaty nasadený, jednotku má Juraj Druska (2515, TJ Mladosť Žilina).

Národný šampionát, ktorý sa koná s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, organizuje Šachový klub Sabinov v spolupráci so Slovenským šachovým zväzom. Popri hlavnom turnaji sa budú odvíjať aj partie v rámci OPEN turnaja s medzinárodnou účasťou.

„Na GM turnaji nebudú zo slovenskej špičky štartovať Christopher Repka, Tomáš Petrík a Milan Pacher, napriek tomu je jeho obsadenie veľmi kvalitné. Pôvodne sa mal šampionát konať v júni, koronavírus sa však postaral o jeho odloženie. Už to vyzeralo, že sa MSR v tomto roku neuskutočnia, priaznivá situácia a ústup pandémie koronavírusu nám však umožnili zorganizovať ich v náhradnom augustovom termíne. Nahlásili sme podujatie na Regionálny úrad verejného zdravotníctva, aktérom pred vstupom do hracej miestnosti budeme merať teplotu a k dispozícii budú dezinfekčné prostriedky na ruky,"
povedal pre TASR riaditeľ turnaja Marek Goban.

Podľa neho majú najväčšie šance na celkový triumf Druska a Viktor Gažík. „Uvidíme, ako ovplyvní výkony hráčov dlhá súťažná prestávka. Podľa mojich informácií to bude pre každého z nich prvý turnaj po pandémii. Favoriti na prvenstvo sú Druska a Gažík. Viktor je bývalý majster sveta do 18 rokov, ktorý doslova žije a dýcha šachom. Tipol by som si, že práve on bude nový majster," myslí si Goban.

Na voľnú kartu SŠZ štartuje na MSR Lukáš Sebastián Kostolanský, vlaňajší majster Európy do 14 rokov, ktorého trénersky vedie legenda slovenského šachu Ľubomír Ftáčnik. MSR sa na východe republiky konajú po šestnástich rokoch, vtedy sa elita zišla na Zemplínskej Šírave.

Zoznam účastníkov GM turnaja v rámci MSR:

IM Juraj Druska (elo 2515, TJ Mladosť Žilina)
IM Viktor Gažík (2502, ŠK Aquamarin Podhájska)
GM Jerguš Pecháč (2498, TJ Mladosť Žilina)
IM Martin Nayhebaver (2482, TJ Slávia Košice)
IM Štefan Mazúr (2449, Liptovská šachová škola)
GM Marián Jurčík (2441, TJ Mladosť Žilina)
IM Tamás Petényi (2436, ŠK Dunajská Streda)
FM Lukáš Sebastián Kostolanský (2402, ŠK Slovan Bratislava)
GM Martin Mrva (2386, Šachy Reinter)
FM Martin Jablonický (2314, ŠK Modra)
 

Vyberte región